Skip to content
eigenzinnig

Wanneer

7 mei 2023    
16:00 - 17:00

Waar

Protestants Kerkje
Veldsestraat, Bergharen
 In de serie kerkconcerten zingt Catharina Jansen Schubert-liederen. Ze zou begeleid worden door Dieter Steegborn, maar Dieter (62) is helaas vorige maand plotseling overleden, heel tragisch. Het concert stond daardoor even op losse schroeven. Met pianiste Kimberly Harrison is een waardige vervangster gevonden, zodat het concert toch doorgang kan vinden.

De meester van de melodie en dus ook van de liedkunst is zonder twijfel de Weense componist Franz Schubert(1797 – 1828). Schubert was een zeer veelzijdig musicus die naast zijn bijna 600 liederen onder andere ook werken heeft geschreven voor piano solo, strijkkwartet en symfonieorkest. Maar in alle werken hoor je de liederencomponist Franz Schubert.

Hij heeft drie liederencycli geschreven: die Winterreise, die Schöne Müllerin en Schwanengesang. Daarnaast heeft hij vele losse liederen geschreven zoals Gretchen am Spinnrade (1814) en het beroemde Erlkonig. Beide werken zullen Catharina en Kimberly laten horen. Gretchen am Spinrade schreef hij toen hij zeventien was en verklankt het wanhopige verlangen naar haar geliefde terwijl ze maar doorging achter haar immer doordraaiende spinnewiel. Misschien hoort u de afloop aan het einde van het lied… Gevoel en passie staan centraal in het vroeg romantisch werk van Schubert. Naast deze twee beroemde liederen klinken nog meer hoogtepunten uit het oeuvre, waaronder, Der Tod und das Mädchen, Auf dem Wasser zu singen, Heidenröslein en die Forelle.

Catharina Jansen heeft haar opleiding gevolgd in Duitsland, Zwitserland en Italië en heeft jarenlange ervaring in het uitvoeren van liederen en oratoria. Ze treedt veel op in Duitsland en Nederland en heeft faam verworven in het uitvoeren van oratoria van Bach, maar legt zich de laatste jaren ook toe op het vertolken van liederen. Naast uitvoerend musicus is ze zangpedagoge in Nijmegen en Kranenburg.

De pianiste Kimberly Harrison komt van origine uit Rhode Island (USA) en heeft zich naast de klassieke muziek ook bekwaamd in jazz en pop. Ze heeft in de USA en Europa opgetreden als soliste en in ensembles en orkesten. Sinds jaren woont ze in Nederland, geeft muziekles en coacht in allerlei soorten klassieke en hedendaagse muziek. Kimberly is een vaste begeleidster van Catharina.

Samen hebben ze een CD gemaakt onder de titel ‘Eigenzinnig’ waar onder andere ook het Vrouwenensemble Female Touch, de accordeonist Gerie Daanen en de violist Johnny Rahaket aan meegewerkt hebben. Female Touch zal later in dit seizoen (november) te horen zijn in de serie kerkconcerten.

Het belooft weer een mooie middag te worden.

Entree € 15,00 contant (geen pin). Reserveren wordt aangeraden: kees_joosse@outlook.com