brief Leefbaarheidsgroepen over de plannen op de Groene Heuvels
Bergharen, Hernen, Leur, 9 april 2022.
Geachte dames en heren van de colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten Wijchen en Beuningen,
Namens de Leefbaarheidsgroepen Bergharen en Hernen-Leur sturen wij u deze (brand)brief omtrent de uitbreidingsplannen van Leisurelands en Mojo op het terrein “de Groene Heuvels”. Wij zijn bezorgd over de mogelijke effecten, die deze plannen kunnen hebben op het leefgenot en de leefbaarheid van onze dorpen.
De inwoners van de aangrenzende dorpen zullen hier immers direct en als eersten de gevolgen van ondervinden.
We hebben de plannen in de bijeenkomsten van de omgevingsdialoog van 16 februari 2022 aangehoord, daar vragen over gesteld en vernomen dat men een rigoureuze en forse groei van grootschalige evenementen van plan is. We kunnen ons op dit moment geen goede voorstelling maken hoe ingrijpend en belastend deze gevolgen in de komende jaren kunnen zijn voor onze dorpen.
De laatste Down The Rabbit Hole had 35.000 bezoekers. Dit jaar groei dit evenement naar 45.000 en Leasurelands en Mojo willen in de komende jaren naar meerdere evenementen van 60.000 bezoekers en nog vele, iets kleinere, maar nog steeds grootschalige evenementen. In totaal wordt een groei naar 480.000 bezoekers op jaarbasis aangegeven. Mojo heeft 20 een- of meerdaagse evenementen in de planning. Dit houdt in, dat er in de zomermaanden (nagenoeg) elk weekend minimaal 10.000, uitlopend tot 60.000 bezoekers naar deze regio komen.
Als dorpsbewoners missen we al twee jaar een referentiekader om de impact te kunnen beoordelen; het laatste Down The Rabbit Hole event was destijds nog maar met 35.000 bezoekers.
Wij achten het dan ook van groot belang dat we de gehele bevolking van onze dorpen gaan vragen naar een reactie op deze plannen.
Overlast beoordelen
Beide leefbaarheidsgroepen hebben in de vergadering van 4 april j.l. de plannen besproken.
We verzoeken U dringend om het aanstaande, grotere Down The Rabbit Hole evenement van dit jaar af te wachten, alvorens een omgevingsvergunning door beide gemeenten Beuningen en Wijchen wordt afgegeven voor een langdurige periode. Het DTRH-evenement 2022 willen we als toetsingsevenement achteraf kunnen bevragen bij de inwoners van onze dorpen. Hoe ervaren zij mogelijke overlast tav geluid, verkeersbewegingen, beperking in toegang rondom Groene Heuvels, etc. Daarmee krijgen we een goed idee of we dergelijke grote evenementen in deze vorm wel kunnen dragen. Overigens zullen we ook onderzoeken in hoeverre de bewoners zelf deelnemen en plezier beleven aan de georganiseerde activiteiten en mogelijkheden van de Groene Heuvels. Het gaat om een goede balans voor de dorpen.
In dat kader zijn we benieuwd wat uw visie en reactie op dit pragmatische voorstel is.
Milieuvervuiling
Grote (muziek)evenementen zijn onvermijdelijk grote vervuilers en energiegebruikers. Er moet immers een tijdelijke stad met een inwoneraantal, bijna gelijk aan de totale bevolking van Wijchen en Beuningen tezamen, gebouwd en afgebroken worden met voorzieningen voor energie en water. Dit is slechts voor een klein deel mogelijk met alternatieve en niet- milieubelastende energievoorzieningen.
Daarnaast zorgen alle op- en afbouwers, bevoorrading en de komst van tienduizenden bezoekers voor veel CO2-uitstoot; onoverkomelijke vervuiling waar we de volgende vraag bij hebben:
Als we als gemeenschap en lokale bestuurders en politiek de opdracht hebben om onze CO2- uitstoot fors terug te brengen, hoe rechtvaardigen we dan nieuwe activiteiten die een sterke toename van CO2-uitstoot veroorzaken?
We willen dan ook vragen hoe u daarover denkt en Leasurelands en Mojo willen we vragen om in hun plannen ook duidelijk te maken hoeveel CO2 hun evenementen en bezoekers zullen gaan uitstoten; iets dat tot nu toe nergens in de plannen is terug te vinden.
Als laatste: er zijn meerdere activiteiten in de omgeving door het jaar heen. Daar zijn voor- en nadelen aan zoals in de visie op evenementen van de gemeente Wijchen 2021 gesteld. Duurzaamheid wordt benoemd, maar willen we als bevolking wel verdere uitbreiding? Is het doel niet verbetering van duurzaamheid en daling van CO2 uitstoot? Dat is een politieke vraag, die meegewogen kan worden in het kader van de voorgenomen plannen. De visie van de gemeente Beuningen is ons niet bekend. Dit zou ook een onderwerp in breder verband kunnen zijn voor de Provinciale staten.
We willen als Leefbaarheidsgroepen, c.q. bewoners graag meedenken en meewerken; we beleven er tenslotte ook plezier aan. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat we ons een goed beeld kunnen vormen voordat rigoureuze en meerjarige vergunningen worden verleend.
Kortom hebben wij de volgende vragen voor uw gemeenten:
• Kunt u de voorgenomen vergunning voor Leisureland & MOJO beperken tot 1 jaar zodat we onze inwoners kunnen vragen naar de impact en ervaringen? Geeft u ons de ruimte om daarna samen te evalueren hoe het een en ander het beste past in onze mooie omgeving?
• Hoe beoordeelt u de gevolgen van de uitbreiding voor het milieu, wat betreft CO2-uitstoot?
• In het kader van een visie op grotere activiteiten in uw gemeente: is het wenselijk om steeds maar uit te breiden? Wat is hierop uw visie? Worden hiermee lokale initiatieven onmogelijk gemaakt of ernstig beperkt?
Wij zijn uiteraard bereid het bovenstaande verder toe te lichten in een gesprek.
Namens de Leefbaarheidsgroepen Bergharen en Hernen/Leur.
Toon Janssen, LBG Hernen-Leur, voorzitter
Peter Nelissen, LBG Bergharen, werkgroep Cultuur Bergharen Hernen-Leur
Geert-Jan Velings, LBG Bergharen, voorzitter