Skip to content
viering p kapelberg

Wanneer

11 mei 2024    
19:00 - 20:00

Waar

Kapelberg
Molenweg, Bergharen

Op zaterdag 11 mei a.s. zal ’s avonds tijdens de eucharistieviering van 19.00 uur het Kapelbergseizoen 2024 worden geopend. Vanwege de Dodenherdenking op 4 mei is dat dus een week later dan de bedoeling. Tot en met het laatste weekend van augustus zullen de reguliere weekendvieringen van de Bergharense geloofsgemeenschap in de openlucht worden gehouden, mits de weersomstandigheden dat toestaan.

Sedert 1948 zetelt Maria op het hoogste punt in het gebied van Tweestromenland, de Kapelberg van Bergharen. De Mariadevotie heeft daar een veel langere geschiedenis. In 1312 werd daarmee een begin gemaakt. De abdij van Camp, een plaatsje net over de Duitse grens, kocht toen “de Molenberg”, bouwde er later een kapel en plaatste daarin een beeld van de Moeder van Smarten, een zogenaamde piëta. Maria is gezeten op een rotsblok met het gestorven lichaam van haar Zoon op haar schoot nadat Hij van het kruis was afgenomen. We zien bij Hem dan ook de wondentekenen, ook wel stigmata genaamd, op handen, voeten en in de hartstreek.

Rond 1610, de uitoefening van de katholieke eredienst was toen verboden, moet het beeld in het kasteel van Hernen in veiligheid gebracht zijn, vanwaar het uiteindelijk in de parochiekerk terecht kwam. Jaren hebben verschillende pastoors van Bergharen na het herstel van de godsdienstvrijheid in 1795 pogingen ondernomen om het beeld weer in Bergharen terug te krijgen. Verschillende papieren getuigen er nog van dat er verklaringen werden afgegeven dat via overleveringen van ouders op kinderen op kleinkinderen vast werd gesteld dat het beeld toch echt het beeld uit Bergharen was.

Uiteindelijk heeft de bisschop van ’s-Hertogenbosch in 1927 de wens geuit dat het beeld terugkeerde naar Bergharen. In triomftocht werd het beeld, dat met een ezelskar in Hernen was opgehaald, het dorp binnengebracht. Na eerst in een kleine veldkapel gestaan te hebben, werden direct na de Tweede Wereldoorlog plannen gemaakt om de huidige kapel, geflankeerd door twee kaarsenkapellen, te bouwen. Dat gebeurde mede als dank voor het geringe verlies dat in Maas en Waal geleden was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de naoorlogse jaren werd de verering van Maria als maar meer, tot er in de zestig en zeventiger jaren van de vorige eeuw een daling kwam. De laatste jaren weten weer steeds meer mensen deze bijzondere plek te vinden. Men ervaart het als een oase van rust in het drukke dagelijks bestaan. Het biedt gelegenheid tot stil gebed, dat kracht wordt bijgezet door het ontsteken van een kaarsje.

Op 11 mei wordt het seizoen dus geopend. Op de zaterdagen erna zal er steeds om 19.00 uur een viering zijn Gedurende de hele maand zullen er meer plechtigheden zijn van verschillende groepen die als bedevaartgangers de weg weten te vinden om even dicht bij Maria te zijn en om maar even haar warme schutsmantel te ervaren. Zo zal onder meer de Protestantse Streekgemeente op Eerste Pinksterdag daar een viering houden en op Tweede Pinksterdag vindt weer de Kapellentocht van het dekenaat Druten-Wijchen plaats met om 10.00 uur een gezamenlijke viering.